Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

"Ξαναχτυπά" ο Χουντικός με τη συνεχή λειτουργία καμερών στο κέντρο της Αθήνας



Με επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χουντό.Μαρκογιαννάκης, ζητά να επιτραπεί η λειτουργία των καμερών ασφαλείας όλο τοω 24ωρο, λόγω της «αναβίωσης της τρομοκρατίας» και της «δράσης των κουκουλοφόρων».

Ο Χουντό-Μαρκογιαννάκης θα υποβάλλει το αίτημα να λειτουργούν συνεχώς οι κάμερες οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες κατά μήκος των οδών Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων. Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός για να υποστηρίξει τα εν λόγω αιτήματα είναι η έξαρση της ανεξέλεγκτης δράσης των κουκουλοφόρων, την οποία η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι ικανή να «αντιμετωπίσει» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Για να ενισχύσει, άλλωστε, τους ισχυρισμούς του, ο Χουντό-Μαρκογιαννάκης προβάλλει το εξής επιχείρημα: «δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η χρήση καμερών από ιδιώτες και να απαγορεύεται η χρήση τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Καταλήγουμε, έτσι, στο παράδοξο φαινόμενο η αστυνομία να εκλιπαρεί καταστήματα και τράπεζες που νομίμως εγκαθιστούν και θέτουν σε λειτουργία κάμερες, να της παραχωρήσουν το δικό τους υλικό, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο για τη διαλεύκανση εγκλημάτων.»

Η δράση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Οι 293 κάμερες του συστήματος που τιτλοφορείται «C4I», εγκαταστάθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η λειτουργία τους όφειλε εξαρχής να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις: να μη λειτουργούν σε δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους και σε χώρους συνάθροισης πολιτών. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν διατεθειμένη να υπακούσει στους εν λόγω περιορισμούς, με αποτέλεσμα δυο φορές να «συλληφθεί» επί του πρακτέου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να της επιβληθούν πρόστιμα.

Μπροστά στην «απαγορευτική» απόφαση της Αρχής για τις κάμερες, η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε άμεσα δράση: προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μα η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την Αρχή.
Στη συνέχεια, προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος γνωμοδότησε ότι «επιτρέπεται η λειτουργία συστήματος τηλεόρασης μόνο υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού και μόνο αν τελούνται αξιόποινες πράξεις.» «Δε μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει ο εισαγγελέας για να ανοίξουμε τις κάμερες, όταν οι κουκουλοφόροι επιτίθενται απροειδοποίητα», ανταπαντά το υπουργείο, και μέσω της επιστολής του Χουντό-Μαρκογιαννάκη θα επιχειρήσει να μεταβάλει την άποψη της Αρχής επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: