Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

O γηραιότερος Έλληνας Ολυμπιονίκης!

Πολλές φορές από το greek-olympics γίνονται αναφορές σε αθλητές που έχουν κερδίσει Ολυμπιακά μετάλλια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Όμως η σημερινή αναφορά είναι ξεχωριστή.
Αφορά τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα Ολυμπιονίκη.
Ο αειθαλής Γιώργος Ρουμπάνης είτε το πιστεύεται είτε όχι, έχει γενέθλια σήμερα, 31 Ιουλίου και «κλείνει» τα 80.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, αλλά με καταγωγή από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο το 1956 στο επί κοντώ (4.50) στη Μελβούρνη σε έναν τελικό με διάρκεια 8 ώρες βελτιώνοντας το ατομικό ρεκόρ κατά 13 εκατοστά (είχε 4.37). Σε Ολυμπιακούς Αγώνες αγωνίστηκε και το 1960 στο Τόκιο όπου αποκλείστηκε στον προκριματικό (4.20).
Και όλα αυτά σε μια εποχή που στο επί κοντώ δεν υπήρχαν τα πλαστικά κοντάρια με την τόσο μεγάλη ευλυγισία και για στρώμα χρησιμοποιούσαν σακιά με άμμο.
Στη φωτογραφία (1) από τα δημόσια αρχεία της Βικτώρια, ο Γιώργος Ρουμπάνης στη Μελβούρνη και κάτω μαζί με τον Αμερικανό Ρίτσαρντς.
Αναμφισβήτητα ο Γιώργος Ρουμπάνης δεν έφυγε ποτέ κοντά από τον αθλητισμό, υπηρέτησε σε πολλές θέσεις ως παράγοντας και υπήρξε πρόεδρος του Πανελληνίου ΓΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στήριξε οικονομικά αθλητές.
Ακόμα και τώρα πηγαίνει στο εντευκτήριο του Πανελληνίου ΓΣ για να συναντήσει φίλους και γνωστούς.
Είναι αναμφισβήτητα ένας ζωντανός θρύλος…
Και που ξέρετε ίσως η ΕΟΕ, ή ο Πανελλήνιος ΓΣ, ή ο ΣΕΓΑΣ, φιλοτιμηθούν διαβάζοντας την ανάρτηση και του ετοιμάσουν ένα πάρτι.
Γιατί πραγματικά του αξίζει.
Και επειδή τα 100 είναι κοντά, του ευχόμαστε να τα 1000άσει…

greek-olympics

Δεν υπάρχουν σχόλια: