Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ντόπινγκ : Αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι

news-greece-doping-increased-incidence

Δύο κρούσματα
ντόπινγκ περισσότερα από το 2008 αντιμετώπισε ο ελληνικός αθλητισμός τη χρονιά που φεύγει.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, από την εργαστηριακή ανάλυση προέκυψαν 25 συνολικά παραβάσεις σε δέκα διαφορετικά αθλήματα.

Το 2008 οι παραβάσεις ήταν 23 σε 13 όμως αθλήματα, ωστόσο υπήρχαν άλλες 23 περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση λόγω αυξημένων τιμών τεστοστερόνης που ήταν ενδογενής.

Στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2009 έως και σήμερα 30 Δεκεμβρίου, διενεργήθηκαν 3.163 έλεγχοι ντόπινγκ, οι οποίοι αναλύονται ως εξής :

Εντός αγώνων : 2.510, Εκτός αγώνων : 646, Έλεγχος στο αίμα : 7, Σύνολο ελέγχων : 3.163

Από αυτούς τους ελέγχους, προέκυψαν συνολικά 25 παραβάσεις ντόπινγκ οι οποίες έχουν ως εξής :

1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ : 3 παραβάσεις στη Superleague (κοκαϊνη, βουδεσονίδη, μεθυλεξαναμίνη), 1 παράβαση στη Γ’ Εθνική (μεθυλεξαναμίνη).

2. ΒΟΛΕΪ : 1 παράβαση (κάνναβη).

3. ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ : 10 παραβάσεις (7 μεθυλεξαναμίνη, 3 στανονοζόλη).

4. ΣΤΙΒΟΣ : 2 παραβάσεις (μεθυλεξαναμίνη, στανονοζόλη).

5. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ : 1 παράβαση (μεθυλεξαναμίνη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις των αντικανονικών αναλυτικών ευρημάτων, έχουν ήδη επιβληθεί οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές, ενώ για τις υπόλοιπες εκκρεμεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Τους παραπάνω ελέγχους διενήργησε το ΕΣΚΑΝ εντός και εκτός αγώνων, κατόπιν εξουσιοδότησης ξένων οργανισμών όπως η WADA και η IPC, καθώς επίσης και διεθνών Ομοσπονδιών όπως η IAAF, η FIBA και η FINA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: