Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Επιτυχημένη η πτήση του νέου «αόρατου» ρωσικού μαχητικο



Την πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, τεχνολογίας stealth, η οποία καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του από τα ραντάρ, πραγματοποίησε η Ρωσία.

Η κρατική ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες του αεροσκάφους να προσγειώνεται στην περιοχή Κομσομόλσκ στη Ρωσική Απω Ανατολή.

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε υπό άκρα μυστικότητα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και είναι αποτέλεσμα έρευνας σχεδόν δύο δεκαετιών, σε συνεργασία με την Ινδία.

«Η πτήση ήταν επιτυχημένη. Το αεροσκάφος παρέμεινε στον αέρα 47 λεπτά. Ό,τι έπρεπε να γίνει σε αυτήν την πρώτη πτήση ολοκληρώθηκε με επιτυχία» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Sukhoi.

To Sukhoi T-50, όπως ονομάζεται, είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού F-22 Raptor, με το οποίο άλλωστε παρουσιάζει εμφανείς ομοιότητες.

Το F-22 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 1997. Το T-50, από την άλλη, δεν αναμένεται να μπει σε υπηρεσία νωρίτερα από το 2015.

Ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εμφανής καινοτομία στο αεροσκάφος είναι η τεχνολογία stealth. Επισημαίνουν όμως ότι πιθανότατα χρησιμοποιεί παλαιότερης τεχνολογίας κινητήρες.

Η Sukhoi ήταν φειδωλή σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Όπως έγινε γνωστό, το Τ-50 είναι ικανό για υπερηχητικές πτήσεις και χρησιμοποιεί εξελιγμένα συστήματα ελέγχου πτήσεις, ώστε ο πιλότος να μπορεί απερίσπαστος να συγκεντρωθεί στα τακτικά του καθήκοντα.

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η εμβέλεια του Τ-50 είναι 5.500 χλμ. Το F-22 Raptor διαθέτει εμβέλεια 2.960 χλμ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: