Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στα 74 απογειώνεται η ευτυχία!!


Στην ηλικία των 74 ετών οι άνθρωποι βιώνουν το απόγειο της ευτυχίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μακροχρόνιας έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Βάσει των συμπερασμάτων, το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευτυχίας αρχίζει να εμφανίζει συνεχή μείωση από την εφηβική ηλικία και συνεχίζει την καθοδική του πορεία περίπου έως την ηλικία των 40 ετών. Η ευτυχία μένει στάσιμη έως τα 46 χρόνια, όταν και αρχίζει και πάλι να παίρνει την ανιούσα για να αποκορυφωθεί εν τέλει στην ηλικία των 74 ετών, καθώς από το ηλικιακό αυτό όριο και μετά αρχίζουν τα προβλήματα υγείας, τα οποία με τη σειρά τους περιορίζουν τα θετικά αισθήματα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως λόγω του ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι υποκειμενικά αισθήματα, πιθανώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή τους όσο μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται περισσότερο με αυτό που έχουν, να γκρινιάζουν λιγότερο και να επιθυμούν να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα το διάστημα που τους απομένει. Οι 74χρονοι, έχοντας πλέον λιγότερες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες, περισσότερο χρόνο για τους εαυτούς τους αλλά και αυξημένη συνειδητοποίηση του επερχόμενου θανάτου, δίνουν προτεραιότητα στο να ζήσουν καλύτερα τις εμπειρίες τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους έχουν αυξημένα άγχη και προκλήσεις -π.χ. εύρεση εργασίας, καριέρα, έναρξη οικογένειας, αγορά σπιτιού-, αλλά όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο ικανοί στο να θέτουν υπό έλεγχο τα αρνητικά τους συναισθήματα.

citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: