Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

8,8 Ρίχτερ συγκλονίζουν τη Χιλή - Τσουνάμι απειλεί όλη τη Λατινική Αμερική!!

Σεισμολόγος από την Χαβάη παρακολουθεί τη σεισμική  δραστηριότητα  στη Χιλή

Τρομερός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή συγκλονίζει ολόκληρη την Λατινική Αμερική.
Έχει δημιουργηθεί τσουνάμι ύψους εννέα μέτρων και απειλεί πολλές χώρες. Έξι νεκροί μέχρι τώρα από τον σεισμό. Μαρτυρίες για καταρρεύσεις κτιρίων. Χαοτική η κατάσταση στη Χιλή μέσα στη νύχτα. Δεκάδες μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν το 1960 στη Χιλή 9,5 Ρίχτερ. Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο.

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Ο σεισμός χτύπησε τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής τη νύχτα γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ και 8,5, αλλά η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης, ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμούς στην Κλίμακα Μερκάλι, η οποία κλίμακα δεν μετράει την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό αλλά αντίθετα μετράει τις επιπτώσεις ενός σεισμούς σε μία δεδομένη περιοχή. Ο βαθμός 9 στην Κλίμακα Μερκάλι σημαίνει γενική καταστροφή στις κακές κατασκευές, σοβαρές βλάβες στην τοιχοποιία των καλών κατασκευών, σπάσιμο των υπόγειων αγωγών και αναβλύζει από το έδαφος λεπτή άμμος και νερό.


Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τις ακτές της Χιλής και του Περού μετά τον ισχυρό σεισμό στη Χιλή, που είχε μέγεθος 8,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να πληγούν από τσουνάμι και οι ακτές του Ισημερινού. Κίνδυνος για τσουνάμι υπάρχει και για την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική.

"Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να ενεργοποιήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι, που μπορεί να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο, μέσα σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές, σε λίγες ώρες", ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το Σαντιάγο
Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το Σαντιάγο

Ζημιές σε κτήρια στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε τη Χιλή, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ενώ η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ στις πρώτες δηλώσεις της έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς. Εξέφρασε δε, φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας σε κατάσταση σοκ. Σε μεγάλα τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ είναι δύσκολες και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε σημειωθεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ήταν το 1960 και είχε μέγεθος 9,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε το σχετικό βίντεο και σκηνές από τον σεισμό το 1960

Δεν υπάρχουν σχόλια: