Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Γαλλία:Αντιδράσεις για αφίσες της αντικαπνιστικής εκστρατείας



Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η αντικαπνιστική εκστρατεία μίας οργάνωσης η οποία, επιχειρώντας να αφυπνίσει τους νέους κατά του τσιγάρου, παραλληλίζει το κάπνισμα με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Οι αφίσες της οργάνωσης, που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν έναν ενήλικο άντρα με κοστούμι και τσιγάρο στο στόμα να σπρώχνει προς τα κάτω το κεφάλι μίας έφηβης, σε μία στάση που υπονοεί στοματικό σεξ, ενώ το σλόγκαν που συνοδεύει τη φωτογραφία είναι: "Εάν καπνίζεις, είσαι σκλάβος του καπνού".

"Η εκστρατεία υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της σεξουαλικής κακοποίησης -ακόμη χειρότερα υπονοεί και ενοχή από την πλευρά του κακοποιούμενου", είναι μόνο ένα από τα πολλά σχόλια στην ιστοσελίδα της οργάνωσης "Δικαιώματα των Μη-Καπνιστών" η οποία και ευθύνεται για την εκστρατεία αυτή.

Η οργάνωση ισχυρίζεται πάντως ότι προσπάθησε να συμπληρώσει το κενό που αφήνουν οι συμβατικές αντικαπνιστικές εκστρατείες, καθώς οι νέοι έχουν την τάση να αγνοούν διαφημίσεις που αφορούν στην υγεία. Υπεραμύνθηκε δε της αφίσας, λέγοντας ότι δεν υπονοεί ούτε βιασμό, ούτε κακοποίηση και ότι στόχος της ήταν να σοκάρει και να προκαλέσει κάποια έντονη αντίδραση στους νεαρούς καπνιστές που θεωρούν το κάπνισμα χειραφέτηση.

"Η εκστρατεία έχει ως στόχο το νέο κόσμο που θεωρεί τα τσιγάρα σύμβολα χειραφέτησης και ελευθερίας, ενώ στην πραγματικότητα προκαλούν εξάρτηση και υποταγή", έρχεται η απάντηση της οργάνωσης, η οποία σκοπεύει να δημοσιεύσει τη διαφήμιση σε εφημερίδες και να την αναρτήσει σε μπαρ και δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Υγείας, το κάπνισμα είναι στη Γαλλία η πρώτη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: