Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Aνοδος του πληθωρισμού για τον Ιούλιο στην ευρωζώνη



Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, στα 16 κράτη - μέλη της ευρωζώνης ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, παραμένοντας σταθερά κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,4%. Τα στοιχεία του πληθωρισμού ενισχύουν τις προσδοκίες για αμετάβλητα επιτόκια από την ΕΚΤ στο 1% ενδεχομένως και στις αρχές του 2011, ειδικότερα όσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Σύμφωνα πάντα με τη Εurostat, η ανεργία διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 10% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο. Και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.) στο 9,6% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, τον Ιούνιο ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε.-27 διαμορφώθηκε στα 23,062 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15,771 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 20% έχει η Ισπανία με δεύτερη τη Λετονία με 20%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αυστρία με 3,9% και την Ολλανδία με 4,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: