Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα ο Βύρωνας!



Eξελίξεις έχουμε στον Δήμο Βύρωνα…Τελικά το ζήτημα των οικονομικών και ειδικά των δανείων του Δήμου έφθασε στη Δικαιοσύνη και όλες οι καταγγελίες βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του ανακριτή και του εισαγγελέα, αφού στην προανάκριση που έχει ήδη ξεκινήσει ζητούμενο είναι αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για παράνομες πράξεις που αφορούν την επιβολή, τη χρέωση, την είσπραξη, τη λογιστική τακτοποίηση και εν τέλει τη διάθεση, για τα έτη 2007-9 ανταποδοτικού-δυνητικού τέλους, ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ, όπως σαφώς αναφέρεται και στο από 7-1-2008 πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αφορμή για την παρέμβαση της δικαιοσύνης και του αρμόδιου εισαγγελέα, στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά από τις αρχές Ιουνίου (1-6-2010), με πλήθος στοιχείων που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κόνσουλας, και η οποία περιείχε πλήθος στοιχείων και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «όχι για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, ή να προσωποποιήσει πολιτικές διαφωνίες, αλλά έχοντας υποχρέωση εκ του θεσμικού του ρόλου ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι εφόσον περιήλθαν σε γνώση του επίσημα στοιχεία επιβαρυντικά για τη Δημοτική Αρχή, τα οποία έλαβε μετά από καθυστέρηση μηνών και μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να τα δώσει, με τη συνδρομή εισαγγελικής παραγγελίας (!!!) η πλέον υπεύθυνη, έντιμη και αξιόπιστη πράξη απέναντι στους δημότες, ήταν να τα διαβιβάσει προς διερεύνηση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά την οικονομική κατάρρευση του Δήμου προανήγγειλε ο ίδιος ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς, με «διάγγελμά» του λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας του, κατά τη διάρκεια της οποίας, παράλληλα με την επιβολή και είσπραξη παράνομων δημοτικών τελών ύψους 10.000.000 ευρώ, προχώρησε στη λήψη και άλλων επαχθών δανείων άνω των 20.000.000 ευρώ, υποθηκεύοντας το μέλλον της Πόλης.

Είναι αναγκαίο γι’ αυτό να θυμίσουμε και τη φράση που είπε ο δήμαρχος την Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 μετά από 8 χρόνια παραμονής του στο δημαρχιακό θώκο, μιλώντας προς δημοτικές παρατάξεις του Δήμου καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου και την επερχόμενη αδυναμία του να αντεπεξέλθει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του.

«Βρισκόμαστε -είπε- σε μια κατάσταση που όμοιά της ο Δήμος δεν έχει ζήσει ποτέ...» και δύo εβδομάδες αργότερα συγκαλεί με κατεπείγουσες διαδικασίες το Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει ένα ακόμη δυσβάστακτό δάνειο, το οποίο θα προστεθεί στη λίστα των δανείων που πήρε τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη τετραετία, υποθηκεύοντας δημοτική περιουσία στις τράπεζες, δεσμεύοντας τα μελλοντικά έσοδα του δήμου για την εξόφληση των δανείων που έχει κατά συρροή πάρει!!

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας επλήγησαν άγρια από τα
σκληρά και άδικα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης
Ε.Ε.-ΔΝΤ, όμως φαίνεται ότι ειδικότερα οι δημότες του Βύρωνα έχουν έναν παραπάνω λόγο να ανησυχούν. Αντιλαμβάνονται ότι ο Δήμος ακολουθεί την τροχιά της χώρας, βυθισμένος σε δάνεια και υποχρεώσεις στα οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει, οδεύοντας στα νύχια του μηχανισμού εξυγίανσης του «Καλλικράτη», προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες στους δημότες και να καταβάλει το μισθό στους εργαζόμενους.

Όλοι στο Δήμο τώρα συνειδητοποιούν ότι οι δημότες στον Βύρωνα βρίσκονται αγκαλιά με τα
δάνεια… χορεύοντας με τη γαλάζια δημοτική αρχή που φαίνεται να έχει χάσει κάθε έλεγχο στη
διαχείριση των οικονομικών. Συνειδητοποιούν ότι τώρα ο καθένας θα κληθεί να πληρώσει και
μάλιστα ακριβά αυτά τα λάθη της γαλάζιας δημοτικής αρχής και αντιμετωπίζουν το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου με ψυχραιμία, αναζητώντας για την επόμενη μέρα πρόσωπα που με υπευθυνότητα, εντιμότητα και αξιοπιστία θα δώσουν λύσεις ουσίας με κοινωνική ευαισθησία, πρόσωπα που γνωρίζουν και τα οποία μπορούν να εμπιστευθούν.

Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτό που στην κυριολεξία οργίζει τους κατοίκους της πόλης είναι
η υποτίμηση της νοημοσύνης τους από τον δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος, τη στιγμή που
ο δανεισμός αγγίζει το 100% των ετήσιων τακτικών εσόδων του Δήμου, προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να περισωθεί… Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει για νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική του δήμου, προσπαθώντας από το παρασκήνιο να αποσείσει τις ευθύνες του και να τις φορτώσει στην κυβέρνηση.

«Δεν θυσιάζουμε τις επόμενες γενιές για τις επόμενες εκλογές», λέει σε δηλώσεις του ο γαλάζιος δήμαρχος, μιλάει για δήθεν «νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική», για δήθεν «επιβολή του (σ.σ. παράνομου) δυνητικού-ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να αποφευχθεί ο δανεισμός», προσπαθώντας ταυτόχρονα, να πείσει τους δημότες ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που ζούνε, αλλά αυτή που παρουσιάζει ο ίδιος με επικοινωνιακά τεχνάσματα, φανταχτερές φιέστες, “ζεστά” λόγια και γυαλιστερά χαμόγελα.

- Τα 20 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούν τα δάνεια (μόνο για τα έτη 2008-10), τη στιγμή που τα
συνολικά ετήσια τακτικά έσοδα του Δήμου φθάνουν μόλις 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κανένας δεν γνωρίζει το πραγματικό χρέος και τα «κρυφά ελλείμματα» του Δήμου!! Ενδεικτικά το ακριβές ποσό δανείων για την περίοδο 2008-10 είναι: 20.531.763,20 ευρώ, ενώ τα τακτικά έσοδα για το 2008 ανήλθαν στο ποσό των 24.638.214,70 ευρώ.

- Το 1 εκατομμύριο ευρώ άγγιξαν μόνο οι τόκοι που πλήρωσε ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες, το
έτος 2008!!! Το ποσό θα καταστεί δυσβάσταχτο τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων επαχθών δανείων που πήρε η Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Το ακριβές ποσό τόκων το 2008 ήταν 935.446,38 ευρώ. Ο ισολογισμός του 2009 δεν έχει δημοσιευθεί.

- Αν κριθεί οριστικά παράνομο ότι το επιβληθέν για τα έτη 2007-9 ανταποδοτικό τέλος ύψους
περίπου 10.000.000 ευρώ, η επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων στους δημότες δημιουργεί ένα ακόμη βάρος πρόσθετο στο δανεισμό των 20.000.000 €.

toponitki

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ενήμερος για το πόσα και αν χρωστάει ο΄δήμος Βύρωνα, σίγουρα όμως θ ακολουθεί την πολιτική αυτή που εφαρμόζουν όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας.Γιατί διαλέξαμε τον συγκεκριμένο δήμο ως στόχο? Γιατί τώρα? Μήπως εν όψη εκλογών κάποιοι που δεν πρόκειται να τους εμπιστευτεί ο δημότης έχουν ως όπλο μόνο την σπήλωση του δήμου και τον υπευθύνων? Πάγια τακτική της αντιπολίτευσης, αναμενώμενοκαι καθυστερημένα, συνήθως ξεκίναγαν την εκστρατεία νωρίτερα. Σημασία για τον απλό πολίτη είναι η ποιότητα ζωής, και αυτήν ο δήμος Βύρωνα την παρέχει!

αθλητής

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμένο "ρεπορτάζ" του μπλογκ σας είναι ακριβής αντιγραφή παλαιότερου δημοσιεύματος της εφημερίδας Ποντικι.Δημοσίευμα ανυπόγραφο και σίγουρα πληρωμένο από τον γνωστό μόνιμα ηττημένο των δημοτικών εκλογών του Βύρωνα.Για το θέμα έχει απαντήσει διεξοδικότατα και με πολλές αποκαλύψεις ο Δήμαρχος και έχουν κατατεθεί και οι απαραίτητες μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση στον εμπνευστή των δηθεν καταγγελιών και μηνυτήριων αναφορών.Στον Βύρωνα έχουμε ξεκάθαρη άποψη για όλους και εμπιστευόμαστε τον Χαρδαλιά, μια και έχει αλλάξει την πόλη μας προς το καλύτερο και παραμένει έντιμος και αγωνιστής.Όσο για τα χρεη των Δήμων ρωτήστε τον Φασούλα και όλους τους Δημάρχους που βλέπουν να μειώνονται οι επιχορηγήσεις των Δήμων και να οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό με δεδομένο και τα χρεωστούμενα εδώ και μια δεκαετία του Κράτους προς τους ΟΤΑ. Για του λόγου το αληθες διαβάστε:

http://www.stifora.gr/article.php?id=28589

Aπολίτιστος είπε...

Όσον αφορά το ρεπορτάζ, από κεκτημένη ταχύτητα δεν έγινε η αναφορά πηγής (διορθώθηκε τώρα). Όλα τα υπόλοιπα τώρα, ο κόσμος ξέρει και κρίνει...