Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η κατάθλιψη χτυπά και 35άρηδες



Η κρίση της μέσης ηλικίας έρχεται πια πιο νωρίς, αφού η μοναξιά, η πολλή δουλειά και τα οικονομικά προβλήματα αγχώνουν και μας τσακίζουν από τα 35 μας χρόνια. Εχει μάλιστα προτίμηση στους άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και γυναίκες που πλήττονται.

Βρετανοί ειδικοί, σε μελέτη τους σε δείγμα 2.000 ατόμων διαφορετικών ηλικιών, διαπίστωσαν ότι ένας στους πέντε άντρες ηλικίας από 35 έως 44 ετών ανέφερε ότι υποφέρει από κατάθλιψη ή αισθάνθηκε μοναξιά. Και να φανταστεί κανείς ότι η ηλικιακή ομάδα στην οποία η μοναξιά θεωρείται περίπου δεδομένη, δηλαδή στους άνω των 65 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 13%.

Πολλοί από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για την οικογένεια ή τους φίλους τους λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Ενας στους τρεις είπε ότι πίστευε ότι θα είχε δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις εάν εργαζόταν λιγότερο. Επίσης, email και κινητά τηλέφωνα κατηγορήθηκαν ότι επιβαρύνουν και προκαλούν ένταση στις σχέσεις στο σπίτι. Μάλιστα το 40% αυτής της ηλικιακής ομάδας θεωρεί ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός του τον έχουν απατήσει.

Ο Κέιρι Κούπερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που είχε συμβουλευτικό ρόλο στην έρευνα, εξηγεί ότι παραδοσιακά η κρίση της μέσης ηλικίας συνδέεται με έναν άνδρα γύρω στα πενήντα, ο οποίος ενδεχομένως να βιώνει έναν κακό γάμο, που θέλει να ξαναγίνει νέος. Γι’ αυτό αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν νεαρός, αγοράζει σπορ αυτοκίνητο και απατάει τη γυναίκα του με μία νεότερή της. Αντρες, αλλά και γυναίκες μέσης ηλικίας είναι οι πιο μοναχικοί, αγωνίζονται για την καριέρα τους, εργάζονται πολλές ώρες και δεν έχουν χρόνο να επενδύσουν στις σχέσεις τους.

Αυτά ίσχυαν ίσως παλιότερα. Σήμερα, τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται στην ηλικία των πρώτων -ήντα, αλλά ακόμα και δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα. Ετσι, βλέπει κανείς 35άρηδες να παλεύουν με «δαίμονες» που οι μπαμπάδες τους βίωσαν στα 55 τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: