Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δωρεά - ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα από ομογενή



Το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων προσέφεραν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) ο ομογενής Δρ. Ρόι Βάγγελος και η σύζυγός του, Νταϊάνα Βάγγελος-Μαρξ, για την ανέγερση του νέου ιατρικού και εκπαιδευτικού κέντρου στο Ουάσιγκτον Χάιτς, της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Ρόι Βάγγελος, ο οποίος θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, συγκαταλέγεται στους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής. Στην ειδική ετήσια έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», το 2010, κατέχει την 19η θέση, με περιουσία που ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ανακοίνωση του CUMC υπογραμμίζεται, ότι η δωρεά του Ρόι και της Νταϊάνα Βάγγελου, απόφοιτοι και οι δύο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είναι η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική που έλαβε το πανεπιστήμιο από την ημέρα που ξεκίνησε ο έρανος για την ανέγερση του νέου συγκροτήματος και αποτελεί ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλιγκερ, επεσήμανε ότι με τις υπηρεσίες και τη γενναιοδωρία του, το ζεύγος Βάγγελος έχει ευεργετήσει πολλαπλώς το ίδρυμα και γι’ αυτό απολαμβάνουν άπειρη ευγνωμοσύνη.

«Με την δωρεά τους συμβάλλουν στην εισαγωγή μιας νέας έννοιας στην κοινοτική και φοιτητική ζωή στο Ιατρικό μας Κέντρο, στο Ουάσιγκτον Χάιτς, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την προσέγγιση των μελλοντικών γενεών του ταλαντούχων σπουδαστών και καθηγητών», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Εμείς εκπαιδεύουμε τους γιατρούς που θα παρέχουν ιατρική μέριμνα, τους επιστήμονες που θα αναλάβουν πρωτοποριακή ιατρική έρευνα και τους καθηγητές που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών των ιατρών και επιστημόνων. Είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικές τους εγκαταστάσεις να είναι τόσο ελκυστικές, όσο και η ίδια η ιατρική επιστήμη, σήμερα», δήλωσε-μεταξύ άλλων-ο ομογενής επιστήμονας και ευεργέτης.

Παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Μικρά Ασία, ο Δρ. Ρόι Βάγγελος είναι γνωστός στην ομογένεια και στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το ερευνητικό και φιλανθρωπικό έργο, για το οποίο έχει τιμηθεί από πολλούς οργανισμούς.

Αποφοίτησε το 1954 από το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών (College of Physicians and Surgeons) και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας διοργάνωνε εράνους για την υποστήριξη των προγραμμάτων, ενώ υπήρξε μέντορας για τους καθηγητές, τους φοιτητές και το προσωπικό. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν από 60 χρόνια, όταν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής ήταν νεόκτιστες και οι πιο σύγχρονες. Σήμερα, λόγω της τεχνολογικής προόδου, απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις και ο Δρ. Βάγγελος ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα της εποχής.

Ο επιφανής ομογενής έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merk & Co, ενώ σήμερα προεδρεύει της Επιτροπής Επισκεπτών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστήμιου Κολούμπια και ηγείται της εκστρατείας «Defining the Future», του Ιατρικού Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: