Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Συρία: Άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ντεράα

Περισσότερα από 15 άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στην Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος, και στην πόλη ακούγονται σφοδρά πυρά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

"Από τα ξημερώματα ακούμε σφοδρά πυρά που αντηχούν σε όλη την πόλη. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει", είπε ένας κάτοικος, ο Άμπου Τάρεκ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τους κατοίκους οι σημερινές συγκρούσεις επικεντρώνονται στην παλιά συνοικία της πόλης που βρίσκεται σε ένα λόφο, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. "Είδα περισσότερα από 15 άρματα (...) που είχαν μπει από τον αυτοκινητόδρομο της Δαμασκού να κατευθύνονται προς την Παλιά Πόλη", είπε ο Τάρεκ.

Έξι άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από το σφυροκόπημα του συριακού στρατού και τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών στην πόλη Ντεράα όπου παρουσιάζονται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της περασμένης Δευτέρας.......

Έξι νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Η πόλη, που πολιορκείται από στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύουν σε όλους να μπουν ή να φύγουν από αυτήν, βομβαρδίζεται από το πρωί από βαρύ πυροβολικό, ανέφερε ένας ακτιβιστής επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Επιπλέον, ελεύθεροι σκοπευτές βάζουν στο στόχαστρο όσους τολμούν να βγουν στους δρόμους. "Υπάρχουν έξι νεκροί. Σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς εναντίον κατοικιών, που ξεκίνησαν το πρωί, ή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών", είπε ο ακτιβιστής.

Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι στην πόλη δεν υπάρχει νερό, ούτε τρόφιμα, ενώ παρουσιάζεται έλλειψη σε φάρμακα.

Ο ακτιβιστής έκανε λόγο για "αποστασίες" από το στρατό, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. "Ορισμένοι αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές να πυροβολήσουν, τάσσονται με τους κατοίκους και κρύβονται στα σπίτια τους", διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Συρία, εκ των οποίων οι μισοί στην Ντεράα και οι υπόλοιποι σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η ίδια οργάνωση υπολογίζει ότι από την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 539 άνθρωποι. Η αντιπολιτευόμενη "Επιτροπή των μαρτύρων της 15ης Μαρτίου" ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 582.

Διαδήλωση συμπαράστασης στη Δαμασκό

Περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κοινοβούλιο της Συρίας, στην καρδιά της Δαμασκού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Ντεράα και της Ντούμα, των πόλεων που πολιορκούνται εδώ και μία εβδομάδα από το στρατό.

Σύμφωνα με μία ακτιβίστρια, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας διέλυσαν τη συγκέντρωση συλλαμβάνοντας τουλάχιστον έντεκα διαδηλώτριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: