Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τα αγγουράκια του τρόμου

Ο νέος φόβος επιδημίας που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη βρίσκεται μέσα στα μικρά ισπανικά αγγουράκια. Το βακτήριο με το εύγλωττο όνομα E.Coli έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 14 ανθρώπους στη Γερμανία, ενώ έχει στείλει εκατοντάδες άλλους στο νοσοκομείο τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Ελπίζουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν, όμως η πραγματικότητα δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει” δηλώνει ο Όλιβερ Γκριβ, επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σλέσβιγκ-Χόλστεϊν....

Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει την κατάσταση ως “εκτεταμένη και ιδιαίτερα σοβαρή” καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς μολύνθηκαν με το βακτήριο τα ισπανικά αγγουράκια, ενώ η Ισπανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Μέχρι στιγμής 329 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα της μόλυνσης, ωστόσο άλλες αναφορές κάνουν λόγο για 1200 ανθρώπους μόνο στη Γερμανία.

Στη Σουηδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 36 ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε Ελβετία, Δανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Για προληπτικούς λόγους, η Ρωσία έχει απαγορεύσει εισαγωγές τομάτας και αγγουριού από τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ εξετάζει ολική απαγόρευση λαχανικών από όλες της χώρες της ΕΕ.

Τσεχία και Γαλλία απαγόρευσαν εισαγωγές αγγουριών και τομάτας από τη Γερμανία, ενώ το Βέλγιο απέκλεισε τα οποιαδήποτε ισπανικά αγγούρια.

Τέλος η Ολλανδία γύρισε πίσω δισεκατομμύρια αγγουριών από τη Γερμανία.

Το βακτηρίδιο του E.Coli προκαλούν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: