Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σαίξπηρ: 400 χρόνια μετά τον κατηγορούν για ναρκωτικά


Σύμφωνα με το Live Science ένας νοτιοαφρικανός ανθρωπολόγος ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος του διάσημου συγγραφέα και τις οικογένειάς του, για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του, καθώς και η σχέση του με την μαριχουάνα.

Ο λόγος για τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, Francis Thackeray,...



ο οποίος θεωρεί πως η εξέταση των οστών του άγγλου συγγραφέα μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή αιτία θανάτου του.

Επίσης πιστεύει ότι τα μαλλιά και η κερατίνη από τα νύχια του, μπορούν να αποκαλύψουν κατά πόσο ο Σαίξπηρ ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η ανάλυση των δοντιών του αν κάπνιζε μαριχουάνα.

Το κατά πόσο τα ναρκωτικά είχαν αποτελέσει Μούσα του συγγραφέα απασχόλησε κατά καιρούς αρκετούς επιστήμονες. Οι αναφορές του Σαίξπηρ σε «σημαντικά χόρτα» και σε «ταξίδια στο κεφάλι του» από δυο διαφορετικά σονέτα, προκάλεσε το ενδιαφέρον τους.

Το 2001 μάλιστα και ύστερα από έρευνες, ο Thackeray ανακάλυψε ίχνη κάνναβης και κοκαΐνης σε πήλινα θραύσματα πίπας που βρέθηκαν στον κήπο του. Το φυτό Cannabis Sativa, από το οποίο προέρχεται η μαριχουάνα, χρησιμοποιούταν κατά κόρον στην Ελιζαβετιανή Αγγλία στην παρασκευή υφασμάτων, σχοινιών, χαρτιού, ρούχων και πανιών.

Προς το παρόν, ο Thackeray περιμένει άδεια από την Εκκλησία της Αγγλίας για να εξετάσει τα οστά του συγγραφέα, αν και πολύ πιθανόν να βρει απέναντί του επιστημονικές ή λογοτεχνικές κοινότητες, καθώς και όσους διαφωνούν με την παραβίαση του τάφου.

Έχει όμως και έναν ακόμα εμπόδιο στον δρόμο του και αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον… Σαίξπηρ! Η πέτρα που καλύπτει τον τάφο του στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Stratford αναγράφει την εξής προειδοποίηση: “Blessed be the man that spares these stones. And cursed be he who moves my bones.” (Ευλογημένος όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες. Καταραμένος όμως όποιος ανακινήσει τα κόκκαλα μου)

Γνωρίζοντας την κατάρα, ο… τετραπέρατος Thackeray δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει ένα φορητό scanner με λέιζερ, το οποίο θα του επιτρέψει να σαρώσει ψηφιακά την επιφάνεια του σκελετού χωρίς να τον μετακινήσει. Μάλιστα πρόσθεσε πως η κατάρα «δεν αναφέρεται στα δόντια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: