Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος: Προς εξέταση το θέμα των αναδρομικών συνταξιούχων βουλευτών


ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..

Το θέμα των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι βουλευτές, εξετάζεται ήδη από το “Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας”, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Παύλου Μαρκάκη...



Ο κ. Μαρκάκης είχε απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι αν δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι συνταξιούχοι βουλευτές που έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά, το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με πολλές χιλιάδες ευρώ, σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα.

Ακόμη, ο κ. Μαρκάκης ζήτησε ακόμη από τον υπουργό, να τον πληροφορήσει πόσοι είναι οι πρώην Δήμαρχοι που λαμβάνουν σύνταξη από το κράτος με αυτή τους την ιδιότητα και με ποιο πόσο επιβαρύνεται μηνιαίως ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Μαρκάκη, ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2011, σε 626 ανέρχεται ο αριθμός των Δημάρχων που λαμβάνουν χορηγία από το Δημόσιο και ότι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των χορηγιών στους τέως Δημάρχους ανήλθε για το έτος 2009 στο ποσό των 8.946.857 ευρώ, για το έτος 2010 στο ποσό των 9.060.570 ευρώ, ενώ για το έτος 2011 υπολογίζεται, ότι θα ανέλθει στο ποσό των 9.184.908 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται, ότι περισσότεροι από 800 βουλευτές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Όπως διευκρίνισε τότε η αντιπρόεδρος του Β΄Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντία Καλδή, τα αναδρομικά, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

Η πρώτη είναι, όπως είπε, μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.

Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών, που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.

Ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία "πάγωσαν" οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: